کابل شبکه چیست؟در پاسخ به این سوال که کابل شبکه چیست، با تعریف کابل شبکه شروع می کنیم. کابل شبکه مجموعهای از سیمهای مسی یا شیشهای است که برای اتصال و انتقال دادهها و اطلاعات بین رایانهها و شبکههای ذخیرهسازی SAN (معمولاً بین اجزا و اجزای شبکه) با روترها و سوئیچها استفاده میشود. به عبارت دیگر، کابل ها رسانه ای هستند که از طریق آن جریان داده و اطلاعات از یک دستگاه به دستگاه دیگر در شبکه منتقل می شود.
پس زمینه کابل شبکهایده ارتباطات دیجیتال توسط ساموئل مورس در سال 1844 مطرح شد و با اختراع تلگراف ظهور کرد. ممکن است با آنچه امروز داریم بسیار متفاوت به نظر برسد، اما اساساً یکسان است. تفاوت مهم آنها سرعت آنهاست. در اواسط قرن نوزدهم، تلگراف حداکثر دو یا سه خط و نقطه در ثانیه ارسال می کرد، اما اکنون سرعت آن به بیش از یک گیگابیت افزایش یافته است.
به دنبال تلگراف، یک مخترع فرانسوی به نام Emile Beaudat دستگاه چاپ تلگراف Teletypewriter را معرفی کرد که از صفحه کلید و کد پنج بیتی برای ارسال و دریافت پیام های تلگراف به صورت مجازی استفاده می کرد. Baud Rate که از نام Baudot گرفته شده است، هنوز در ارتباطات سریال استفاده می شود.
در سال 1966 کدهای 7 بیتی حاوی 128 کاراکتر توسط شرکت های آمریکایی معرفی شد و سپس IBM کد ASCII را معرفی کرد که 8 بیتی بود و 256 کاراکتر را نیز پوشش می داد و از آن به عنوان Extended ASCII یاد می شد. در چهل سال گذشته سرعت ارتباط افزایش یافته و نیاز به ارتباط سریع بین کامپیوترها افزایش یافته است. استانداردهای مختلفی در این زمینه معرفی شده است، اما یک چیز مسلم است: افزایش سرعت نیازمند تجهیزات و کابل های شبکه بهتر و سریعتر و همچنین سخت افزار ارتباطی بهتر است.
سوکت RJ45پس از پاسخ به این سوال که کابل شبکه چیست و معرفی و بررسی انواع کابل های شبکه، لازم است به طور کلی به شباهت ها و تفاوت های این کابل ها بپردازیم. توجه داشته باشید که از نظر ظاهری دارای 8 سیم رسانا هستند که وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. این 8 کابل که معمولا در رنگ های مختلف برای تشخیص بهتر ساخته می شوند، به سوکت شبکه و به خصوص سوکت RJ45 که به عنوان استاندارد در تجهیزات شبکه استفاده می شود، متصل می شوند. به علاوه در همه آنها این 8 سیم رسانا دو به دو به هم می پیچند. در زیر تصویری از این سوکت بسیار معروف RJ45 و 8 هادی کابل های شبکه را مشاهده می کنید.
سوکت RJ45
انواع کابل شبکهکابل های شبکه بر اساس استانداردهای مختلفی تقسیم بندی می شوند. در زیر به معرفی انواع کابل شبکه بر اساس استانداردهای Cat (Category) می پردازیم: کابل شبکه CAT5نسل اول کابل های شبکه اترنت کابل CAT5 نام دارد که سال هاست در بسیاری از شبکه ها استفاده می شود. این بدان معنا نیست که این کابل LAN یا شبکه در حال حاضر مورد استفاده قرار نمی گیرد و اگرچه بسیاری از شرکت ها دیگر آن را تولید نمی کنند، بسیاری از شبکه های خانگی هنوز از این مدل برای اتصال به اینترنت استفاده می کنند. برای بررسی ویژگی های انواع کابل LAN، سه عامل کلیدی را در هر کدام با هم مقایسه می کنیم. مشخصات CAT5 عبارتند از:
سرعت انتقال: 100 مگابیت بر ثانیهفرکانس: 100 مگاهرتزحداکثر طول: 100 متریعنی این کابل می تواند اطلاعات را با سرعت 100 مگابیت در ثانیه، در فرکانس 100 مگاهرتز و در فاصله 100 متری انتقال دهد که دلیل کافی برای استفاده جهانی از این کابل است!
کابل شبکه CAT5eبعد از کابل CAT5 به کابل های شبکه LAN نسل جدید کابل شبکه CAT5e می گویند. حرف e در این کابل مخفف advanced است و به این معنی است که در ساختار این کابل نسبت به نسل قبل پیشرفت هایی صورت گرفته است، یعنی کابل CAT5 برقچی به بررسی ویژگی های کابل CAT5e نیز می پردازد: سرعت انتقال: 1000 مگابیت بر ثانیهفرکانس: 100 مگاهرتز (حداکثر 350 مگاهرتز)حداکثر طول: 100 مترهمانطور که مشاهده می شود کابل CAT5e نسبت به نسل قبل پیشرفت های زیادی داشته است. کابل CAT5e از نظر ظاهری شبیه به نسل قبلی خود است که در تصویر مشخص است.
کابل شبکه CAT5e
کابل شبکه CAT6 بعد از کابل های CAT5 و CAT5e، نوبت به کابل شبکه CAT6 می رسد و برقکار خواص آن را بررسی می کند. این کابل در شبکه هایی که به سرعت و پهنای باند بالاتری نیاز دارند کاربرد فراوانی دارد و ویژگی های آن به شرح زیر است: سرعت انتقال: 10 گیگابیت بر ثانیهفرکانس: 250 مگاهرتز (حداکثر 550 مگاهرتز)حداکثر طول: 100 مترطول موثر: 55 متر
کابل شبکه CAT6
ما یک ویژگی جدید به عنوان طول موثر برای بازرسی بهتر کابل های CAT6 اضافه کردیم. طول موثر به این معنی است که کابل CAT6 می تواند داده ها را با حداکثر سرعت 10 گیگابیت در ثانیه تا 55 متر انتقال دهد و پس از آن سرعت کاهش می یابد. ضمناً این کابل ها با حفاظ یا بدون شیلد تولید و عرضه می شوند تا بر حسب نیاز قابل استفاده باشند. در تصویر بالا کابل محافظ CAT6 را مشاهده می کنید.
کابل شبکه CAT6Aکابل نسل دیگر کابل CAT6A است و حرف A که در نام این کابل دیده می شود به این معنی است که این مدل نسبت به نسل قبلی پیشرفته تر است و در واقع نسخه مدرن تری از کابل CAT6 محسوب می شود.
کابل شبکه CAT6A
سرعت انتقال: 10 گیگابیت بر ثانیهفرکانس: 500 مگاهرتز (حداکثر 550 مگاهرتز)حداکثر طول: 100 مترطول موثر: 100 متردر واقع کابل CAT6A نقاط ضعف کابل CAT6 را جبران کرده است! بنابراین، دیگر مشکل طول موثر با این کابل وجود ندارد. به علاوه فرکانس این کابل نسبت به نسل قبل افزایش یافته است که استفاده از آن را در شبکه های پرسرعت و مدرن آسان می کند. کابل CAT6A نیز به صورت شیلددار و بدون شیلد تولید و عرضه می شود که هر کدام قابل عرضه و استفاده در بازارهای جهانی می باشد.
کابل شبکه CAT7 یکی از پیشرفته ترین کابل های شبکه کابل CAT7 است که پیشرفت های قابل توجهی در ساختار آن ایجاد شده است. این موضوع باعث شده است که کابل CAT7 نسبت به نسل های قبلی ویژگی های منحصر به فردی داشته باشد. براقچی این ویژگی ها را بررسی می کند: سرعت انتقال: 10 گیگابیت بر ثانیهفرکانس: 600 مگاهرتزحداکثر طول: 100 مترافزایش فرکانس تا 600 مگاهرتز یکی از ویژگی های منحصر به فرد کابل CAT7 است. به علاوه در ساختار کابل CAT7 از دو روکش داخلی استفاده شده که نرخ تداخل سیگنال را بسیار کاهش می دهد.
کابل شبکه CAT7
کابل شبکه CAT8 جدیدترین و مدرن ترین نوع کابل LAN کابل CAT8 نام دارد که ویژگی های منحصر به فردی دارد. توجه داشته باشید که مانند کابل CAT7، این کابل نیز فقط به صورت محافظ تولید و عرضه می شود. برخی از ویژگی های کابل CAT8 عبارتند از: سرعت انتقال: 40 گیگابیت بر ثانیهفرکانس: 2000 مگاهرتزحداکثر طول: 30 متر
کابل شبکه CAT8
توجه داشته باشید که سرعت و فرکانس بسیار بالای تحت پوشش این کابل به عنوان انقلابی در زمینه کابل های LAN شناخته می شود و در نتیجه پیشرفت چشمگیری نسبت به نسل های قبل داشته است. این امر باعث شده است که CAT8 قیمت بالاتری نسبت به نسل های قبلی داشته باشد و از این رو توجه شبکه هایی که نیاز به سرعت و پهنای باند بسیار بالایی دارند را به خود جلب کرده است. در زیر تصویری از CAT8 را مشاهده می کنید که مانند CAT7 از دو کلاهک در ساختار خود استفاده می کند و تداخل سیگنال در کابل LAN را کاهش می دهد.
تفاوت بین کابل های شبکه UTP و SFTPکابل های شبکه UTP (جفت پیچ خورده بدون محافظ) و SFTP (جفت پیچ خورده فویل محافظ) دو نوع رایج کابل شبکه هستند. تفاوت اصلی این دو نوع کابل در لایه های محافظ آنها است: UTP: کابل UTP از جفت های پیچ خورده بدون محافظ ساخته شده است که به هم تابیده شده اند. این کابل ها هر کدام از چهار جفت سیم مسی به هم پیچیده شده تشکیل شده اند. کابل UTP در برابر تداخل الکترومغناطیسی ضعیف تر است و در محیط هایی که تداخل الکترومغناطیسی کمتر است استفاده می شود.
SFTP: کابل SFTP از جفت های پیچ خورده فویل دار محافظ ساخته شده است. علاوه بر این، این کابل ها دارای یک لایه فویل محافظ هستند که از تداخل الکترومغناطیسی محافظت می کند. این فویل بین جفت ها و داخل کابل قرار گرفته و به خوبی از تداخل الکترومغناطیسی جلوگیری می کند. کابل SFTP در محیط هایی که تداخل الکترومغناطیسی زیاد است مانند محیط های صنعتی یا شهری استفاده می شود.
کابل شبکه شیلددار و بدون محافظنکته دیگری که قبل از معرفی انواع کابل LAN باید به آن اشاره کرد، بررسی کابل های شیلد و بدون شیلد است. همانطور که گفته شد 8 رشته سیم دو به دو در هم تنیده شده اند که این ویژگی همه کابل های شبکه است. برخی از نسل های کابل های LAN به صورت شیلددار (STP) و بدون محافظ (UTP) تولید و عرضه می شوند. در واقع کابل های شبکه شیلد دار دارای یک پوشش دوگانه در داخل کابل هستند که باعث کاهش میزان تداخل سیگنال در کابل LAN می شود. در تصویر زیر تفاوت کابل شبکه شیلد شده و بدون شیلد را مشاهده می کنید. مقایسه کابل های شبکه خارجی و داخلیکابل شبکه داخلی و کابل شبکه خارجی دو دسته اصلی از کابل های شبکه هستند که در محیط های داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر برخی از ویژگی های مهم این دو نوع کابل را با هم مقایسه می کنیم:
1-ضد آب و هوا: کابل شبکه بیرونی برای مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی سخت تر مانند نور خورشید، باران، برف و دمای بالا یا پایین طراحی شده است. در عوض، کابل شبکه داخلی برای استفاده در محیط داخلی مناسب تر است و از شرایط آب و هوایی محافظت می شود.
2-مقاومت الکتریکی: کابل های شبکه در فضای باز اغلب دارای لایه های محافظ اضافی برای محافظت در برابر تداخل الکترومغناطیسی هستند. این ویژگی تداخل بیشتر الکترومغناطیسی را در محیط های بیرونی حذف می کند. کابل شبکه داخلی معمولاً از لایه های محافظ کمتری استفاده می کند.تفاوت بین کابل پچ و کابل شبکه چیست؟تفاوت اصلی پچ کورد و کابل شبکه در کاربرد و کاربرد آنهاست. در زیر تفاوت های اصلی بین این دو آمده است: کاربرد: کابل پچ: کابل های پچ اغلب برای اتصال تجهیزات شبکه به پچ پنل ها یا سوئیچ ها استفاده می شوند. این کابل ها معمولا کمتر از ۲ متر طول دارند و برای اتصال مستقیم دستگاه به پچ پنل یا سوئیچ استفاده می شوند. لازم به ذکر است که کابل پچ همان کابل شبکه است اما با یک سوکت شبکه در دو سر کابل نصب شده است.
کابل شبکه: از کابل های شبکه برای اتصال بخش های مختلف شبکه استفاده می شود. این کابل ها طولانی تر هستند و اغلب به صدها متر می رسند و برای اتصال بخش های مختلف شبکه مانند سوئیچ ها، روترها، پچ پنل ها و مکان ها استفاده می شوند.
آموزش کابل کشی شبکهآموزش کابل کشی شبکه یکی از مهم ترین مراحل نصب شبکه است. در زیر چند مرحله کلی برای کابل کشی شبکه را توضیح می دهم: 1-الزامات را بررسی کنید: قبل از شروع کابل کشی، باید الزامات شبکه خود را بررسی کنید. این شامل تعداد دستگاه های متصل، فاصله بین دستگاه ها، نوع کابل مورد استفاده و نیاز به کانکتورها و اتصالات است.2-برنامه ریزی مسیریابی کابل: تعیین کنید که کابل ها کجا می روند و به کدام دستگاه ها متصل می شوند. برای بهینهسازی مسیریابی، کابلها را از منابع تداخلی مانند تجهیزات الکتریکی، اتصالات بیسیم یا سایر دستگاههای الکترونیکی دور نگه دارید.
3-نصب کابل ها: کابل ها را طبق مسیرهای پیش بینی شده از نقطه شروع به مقصد بکشید و به دستگاه ها متصل کنید. در این مرحله می توانید از اتصالات، کانکتورها و پچ پنل ها استفاده کنید. 4-تست و تایید کابل ها: پس از نصب کابل ها باید آن ها را تست و تایید کنید. استفاده از تستر کابل شبکه به شما کمک می کند مطمئن شوید که کابل ها به درستی مسیریابی شده اند و اتصالات صحیحی دارند.
به یاد داشته باشید که کابل کشی شبکه ممکن است به مهارت و مراقبت خاصی نیاز داشته باشد. اگر به طور کامل با فرآیند سیم کشی آشنا نیستید، بهتر است از یک تکنسین سیم کشی مجرب کمک بگیرید تا از اجرای صحیح و بهینه آن اطمینان حاصل کنید.